Logo
12 Липня 2019, 11:40
Теги: сесія

Тематична сесія: обласна рада Прикарпаття оглядає музеї Коломийщини

Сьогодні, 12 липня, у Коломиї відбулася виїздна сесія Івано-Франківської обласної ради.

Спершу депутати обласної ради музеї писанкового розпису розповіли про розвиток музейної справи, пише Типовий Франківськ.

«Споруду назвали «Музей писанкового розпису» щоб показати орнаментальний розпис писанок. Важливо було зберегти писанку, бо в ній не можна було нічого змінювати в розписах. Знаки і символи мали оберігати людину, її господарство. Все, що є оргаментованим називається письмом. Ми віднайшли метод консервації писанок. У нас є понад 12 тисяч писанок. Приміщення Музею відвідало 3 мільйони відвідувачів з 2000 року», - розповідає генеральний директор Музею Ярослава Ткачук.

Усе різноманіття експонатів представили гостям і у Музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Кобринського.

«Сьогодні традиційно облрада проводить виїзну тематичну сесію. Ми вже давно планували зробити таку сесію по культурі і мистецтву. Коломия є столицею культури і мистецтва Прикарпаття. Вона славна своїми традиціями. Саме театральне мистецтво починається з Коломиї. Ми розпочали з Музею писанкового розпису не випадково, бо тут зосереджене величезне культурне багатство. Після таких тематичних сесій ми вибираємо пріорітетні напрямки, які фінансуватимемо. Сьогодні ми побачили проблему - потрібно оновити фасад Музею писанкового розпису», - зазначив Василь Гладій.

Також Ярослава Ткачук додала:

«Музей писанки побудований в 2000 році. Гарантійний термін робіт становив 15 років. Зараз осіли площадки Музею і потребують оновлення. Ми зробили замовлення на проектно-кошторисну документацію. В 5,5 мільйонів гривень нам обійдуться ремонти. Практично щодня ми маємо близько 400 відвідувачів».