Logo
3 Квітня 2018, 10:28

Медична реформа в Україні: час обирати сімейного лікаря (інфографіка)

З 2 квітня почав діяти один з етапів медичної реформи, про який чули, мабуть, усі. Ми нарешті можемо підписати декларацію із сімейним лікарем чи терапевтом або педіатром, якого самі собі оберемо. Але, власне, про підписну кампанію – трохи нижче, а от як відбувається медична реформа неодноразово намагались розповісти й описати медичні фахівці та чиновники. Слово і Діло створило інфографіку, яка допоможе зрозуміти з яких етапів складається реформа і коли вона імовірно завершиться. Отже, медична реформа, по суті, розпочалася в квітні 2017 року, коли почалося впровадження системи реімбурсації. Програмою «Доступні ліки», в рамках якої пацієнти можуть отримати безкоштовно або з доплатою ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми, вже скористалися понад 20 мільйонів українців. З липня 2017 року спочатку в тестовому режимі почала працювати електронна система eHealth. Планується, що вся паперова документація, в тому числі й картки пацієнтів, згодом будуть переведені в електронний формат. Наразі створюються єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків. Але терміни впровадження eHealth постійно переносяться. Також декілька разів переносився початок підписання декларацій між пацієнтами та лікарями. За словами в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, до кінця 2018 року всі сімейні лікарі, всі медичні заклади, які працюють на первинній ланці, вже мають перейти на нову систему. Детальніше – на інфографіці. Підписання декларацій із сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами щойно розпочалась, а питань ще більше, ніж відповідей. Раніше в МОЗ повідомляли, що якщо до 1 сіня 2019 року пацієнт не обере собі сімейного лікаря/терапевта/педіатра й не підпише з ним декларацію, то він змушений буде сплачувати за медпослуги на первинному рівні власним коштом. Була ще версія, що пацієнта автоматично закріплять за його нинішнім дільничним терапевтом. За останніми даними, підписна кампанія триватиме перманентно.
«Зараз ходить багато лякалок про те, що потрібно підписати декларацію з лікарем до 2 квітня, інакше: не будуть обслуговувати, послуги стануть платними, не будуть вакцинувати дітей, випаде волосся тощо. Все це роблять ті медичні заклади, які дуже хочуть, щоб пацієнти обирали саме їх, але які лише роблять свої перші кроки в маркетингу та турботі про пацієнта. Встигнуть усі. Офіційно: кампанія з вибору лікаря починається 2 квітня і не завершиться ніколи. Не поспішайте. Ця реформа не для того, щоб люди 2 квітня записалися аби куди, а для того, щоб вони скористалися можливістю обрати саме того лікаря, якому вони довіряють», – написав заступник міністра охорони здоров’я Ковтонюк на своїй сторінці в Facebook, закликаючи людей не створювати ажіотажні черги в поліклініках.
Детальніше – на інфографіці. Поки реформа триває, українці в більшості незадоволені рівнем медичного обслуговування в країні. Хоча в Конституції задекларовано, що медицина в нас безкоштовна, але практично кожен, хто звертався до лікаря, давав хабара або змушений був купувати ліки за власні кошти. За останніми даними соціологічної групи «Рейтинг», яка зробила опитування у всіх обласних центрах України, найкраще медичне обслуговування – в Луцьку, де 23% опитаних задоволені своїми лікарями. І це найвищій показник у країні. Але в тому ж Луцьку 21% опитаних сказали, що вони незадоволені рівнем медобслуговування. В Полтаві та Житомирі проти 22% задоволених 29% тих, хто хотів би кращих лікарів. У столиці на 21% задоволених припадає 25% незадоволених. А в Чернігові найменше людей, яким подобаються лікарі – лише 8%, в тоді як незадоволених 33%. Детальніше – на інфографіці.

Джерело: Фіртка

Підписуйтесь на канал Новини Франківськ в Telegram