Logo
17 Лютого 2021, 12:15

Припинити використовувати церкву: Священник закликав Шевченка змінити майданчик для передвибочої кампанії

Доктор богословія та патристичних наук, священник УГКЦ єрм. Юстин Бойко закликав кандидата у народні депутати Олександра Шевченка не використовувати церкву для своєї передвиборчої агітації.

Отець опублікував відкритий лист на своїй сторінці у Фейсбук, у якому зазначив, що протягом останніх місяців політик активно їздить по храмах і проповідує перед людьми. Проте такі виступи по церквах сприймаються неоднозначно не тільки вірними, але духовенством.

"Звертаюся до Вас як священник Української Греко-Католицької Церкви до мирянина цієї ж Церкви, яким Ви себе публічно декларуєте, а Ваша активна участь у церковному житті про це яскраво свідчить.
Причиною мого публічного звернення до Вас стали події, які мають місце протягом останніх місяців, інформацію про які можна довідатися як з розповідей священників та вірних, а також з Вашого особистого профілю у соціальних мережах. Мова йде про Ваше активне паломництво як греко-католицькими так і православними громадами Івано-Франківщини, кожне з яких супроводжується Вашими виступами у храмі перед людьми у присутності священника. Кожен такий виступ ретельно записується та ретранслюється Вашою прес-службою. Сам же виступ досить часто нагадує проповідь, яка у храмі Божому застережена священнику як тому, якому сам Христос через Церкву уділяє на це право на підставі отриманої ним Святої Тайни Священства. Тому, Ваші виступи по церквах дуже і дуже неоднозначно сприймаються не тільки вірними, але духовенством. Не кажу вже про тих людей, які тільки приглядаються церковному життю і шукають своєї дороги до Бога через Церкву. Про все це дехто пише відкрито, але більшість священників просто між собою про це говорять тихо і скрито, не кажу вже про багатьох мирян. Досить часто вони бояться Вам про це сказати у вічі зі зрозумілих причин. Після того, коли до мене почали писати миряни і священники у даній справі, я передовсім переглянув усі Ваші виступи по церквах та проаналізував їх. У одному з Ваших виступів Ви слушно звернули увагу на те, що кожний християнин на підставі самої Святої Тайни Хрещення та Миропомазання є покликаний проповідувати Христа. Ви дуже правильно це підмітили! Саме Христа покликаний проповідувати кожен християнин, а не себе самого!", - йдеться у дописі.

Отець зазначив, що слухаючи виступи Олександра Шевченка по храмах Івано-Франківщини, а також панегірики на його честь з уст священників, то йому стає соромно як за священників, так і за нього.

"Коли я слухаю Ваші виступи по храмах Івано-Франківщини, а також панегірики на Вашу честь з уст священників, то мені стає соромно як за священників, так і за Вас, що дозволяєте возвеличувати Вашу особу у храмі Божому! Храм Божий – це місце, де повинен бути возвеличуваний тільки і виключно наш Спаситель Ісус Христос! Він і більше ніхто! Бо усі ми є тільки його знаряддя, покликані змінити цей світ. І якщо ми щось маємо, чим можемо змінити світ, у якому живемо, то тільки і виключно завдяки Йому! Про причину Ваших паломництв храмами Івано-Франківщини не трудно здогадатися. Вистачає зайти на інтернет-сторінку Центральної виборчої комісії України, щоб переконатися у тому, що нещодавно Вас зареєстровано кандидатом до Верховної Ради України виборчого округу № 87, що на Прикарпатті від партії «За майбутнє». Тому, Ваші поїздки храмами як також Ваші виступи у храмах сприймаються як духовенством так і вірними як прямий елемент передвиборчої компанії. А таке використання Божого храму у політичних цілях суперечить не тільки постановам Синоду Єпископів УГКЦ, але й навчанню самого Ісуса Христа. Поза всякими сумнівами, Ви є сином Гуцульщини і належите до людей, які вклали багато своїх зусиль та коштів у розбудову та віднову храмів. За це Вам честь і хвала! Переконаний, Бог знає Ваші заслуги і віддасть Вам за це сторицею, а вдячні нащадки пам’ятимуть Вас у своїх молитвах! Але, прошу Вас, уникайте того, щоб за Ваші добрі діла Вас хвалили люди, навіть священники, бо не матимете заслуги перед Богом!", - пише священнослужитель.

За його словами дана справа набрала широкого публічного розголосу, а гнівні голоси багатьох людей летять вже відкрито у сторону ієрархів і священників.

"Мабуть, Ви запитаєте мене, чому я Вам про це не написав особисто, але звертаюся до Вас з відкритим листом. А все дуже просто – справа набрала широкого публічного розголосу, а гнівні голоси багатьох людей летять вже відкрито у сторону ієрархів, священників. Духовенству починають закидати, що воно запродалося Вам, а тому не реагує, а багатьох людей з хиткою вірою такий стан речей спонукає сумніватися у вірогідністі Церкви як Христової інституції в їхніх очах. В глибині душі я хочу щиро вірити, що Ви бажаєте добра Церкві, а своє служіння рідному Народові не обмежите тільки передвиборчою компанією, а продовжуватиме це робити доти, доки Бог Вам зволить. Зважаючи на усе вище сказане, звертаюся до Вас з величезним проханням припинити використовувати Церкву як майданчик передвиборчої компанії. Натомість усильно рекомендую перенести його на суспільно-політичний грунт, який є найбільш відповідним для цього. Переконаний, що тут Вам це вийде набагато краще! І, якщо буде на це допуст Божий, осягнете те, до чого стремите! Вірю, що перед Вами велике майбутнє, тільки будуйте його з Богом. Іншими словами: все, що робите, робіть на славу Божу, а не людську! А Бог належно віддячить Вам і Вашим нащадкам", - пояснює Юстин Бойко.